Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Grund till växthus

Det finns många sätt att bygga en grund. Vår rekommendation är att använda dig av en oisolerad grund, den är inte lika kostsam som en isolerad grund. Om du tillfälligt vill värma upp ditt växthus för umgänge går det bra att göra även på ett växthus med oisolerad grund. Här ger vi en beskrivning för hur du kan gör markarbetet för oisolerad grund och isolerad grund, innan du bygger växthuset. Använd endast material som är anpassat för utomhusbruk och som tål miljön där växthuset är placerat.

Oisolerad grund

Vi rekommenderar oisolerad grund, eftersom endast marksten och grus skyddar mot fukt från marken. Marksten har även en bra dräneringsförmåga. Här ger vi några råd om hur du kan göra markarbetet innan du bygger ditt växthus.

 1. Markera ut platsen för växthuset och mät diagonalerna så att de har samma mått för att få räta vinklar. Börja med att gräva bort matjorden. Det är individuellt hur mycket du behöver gräva ur, beroende på hur marken ser ut hos dig.
 2. Det enklaste sättet är att gjuta fast sockeln i gjutrör. Gjutrören ska grävas ned till tjälfritt djup för att undvika förskjutningar i konstruktionen under vintern. Gräv bort all matjord och fyll på med makadam.
 3. Lägg en fiberduk på jorden.
 4. Fyll på med grus och stenmjöl till stensättning.
 5. Montera ihop sockeln, gjut sedan fast växthussockeln med nedgjutjärnen i gjutröret, väg av och diagonalmät.
 6. Jämna ut och fyll eventuellt på mer grus eller stenmjöl.
 7. Montera sedan växthuset, har du ett växthus utan mur kan du underlätta och lägga marksten redan innan montering av växthuset.
 8. Nu är det klart för läggning av marksten.
Illustration för markarbete oisolerad grund
Illustration för markarbete oisolerad grund

Isolerad grund

Det är möjligt att bygga en isolerad grund till ditt växthus, det är inget vi rekommenderar eftersom det blir dyrt att värma upp ett stort växthus. Om du vill ha plusgrader i ditt växthus för övervintring av växter, använd produkter för övervintring. Väljer du att bygga en markisolerad grund ser du en förenklad guide nedan.   

 1. Markera ut platsen för växthuset och mät diagonalerna så att de har samma mått för att få räta vinklar. Gräv sedan en grop ner till tjälfritt djup runt hela växthuset.
 2. Det är praktiskt att ha både el och vatten i växthuset. Dra in elkabel och vattenledning innan du börjar bygga grunden.
 3. Därefter fyller du på med makadam och murar upp med lecablock. Stick ner frigolitskivor på utsidan av grunden.
 4. Lägg sedan ut frigolit ovanpå ett lager av grus. Fyll på med ytterligare grus ovanpå frigoliten.
 5. Jämna av gruset och fyll eventuellt på mer grus/stenmjöl innan du lägger golvet, som kan bestå av marksten eller cementplattor.
 6. Växthuset förankrar du i grunden med hjälp av lämplig skruv och eventuellt vinkeljärn.

Ett tips är att lägga marksten även runt och utanför växthuset. Det är både snyggt och praktiskt framför allt om du har gräsmatta runt om växthuset. Det är viktigt att du innan du börjar bygga växthuset kontrollera måtten i monteringsanvisningen, använd inte katalogens mått.


Artiklar och inspiration om växthus och odling

Ett år i Emilias växthus

En av de stora fördelarna med växthus är att det förlänger sommaren. Tidigt på hösten känns det fortfarande som högsommar i växthuset, och man kan njuta av värmen också i grådaskigt väder. I det...

Odlingens läkande kraft

På ytan såg artisten Karl Martindahl ut att leva ett drömliv när hans psykiska hälsa plötsligt kraschade. Att skaffa sig ett växthus och börja odla blev en viktig del av vägen tillbaka. – Den...

Drömlikt växthus

Bygg ditt drömväxthus och skapa ett odlingsparadis

Familjen Wilkens odlingsparadis mitt i Skåne har en magisk utsikt över Tjörnarpssjön. Här byggde de förra våren sitt drömväxthus, ett väggväxthus Tropic Mural som står mot husets långsida i...

Kundservice

Måndag till fredag 09:00 - 17:00

Våra butiker

Bromma

Öppet idag 10:00 - 18:00

Båstad

Öppet idag 10:00 - 18:00

Munkedal

Öppet idag 10:00 - 18:00

Restaurang Gardeners

Öppet idag 10:00 - 16:00 (lunch 11:30-14:30)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, information och erbjudanden direkt till din inkorg.

Beställ katalog!

I vår katalog får du inspiration, tips och idéer om hur du skapar rum i trädgården.