Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Golv till växthus

Vad du ska välja för växthusgolv är en fråga det antagligen finns lika många svar på som det finns växthus. Det finns massor av alternativ för golv i växthus – tegel, marksten eller natursten för att nämna några!

Kundbild: Tegelstenar lagt i fiskbensmönster
Växthusgolv fiskbensmönster rött tegel

En vanlig fråga som uppstår under tiden som man bygger växthus är vilket det bästa golvet till växthuset är. Det beror dels på vad du gillar och dels på användningsområde! Golvet i växthuset ska uppfylla många parametrar. Det ska vara snyggt, passa växthusets och trädgårdens stil och dessutom vara praktiskt och lättskött. Här ger vi våra bästa tips på olika typer av golv till växthuset!

Välj ett frosttåligt golv till växthuset

Nummer ett är att golvet måste tåla frost och minusgrader, använd därför en beläggning som är avsedd för utomhusbruk. Lika viktigt är att det är en golvbeläggning som släpper igenom fukt. Vatten, imma och kondens måste ta vägen någonstans annars kan det orsaka frostsprängning. Därför avråder Willab Garden från gjuten betongplatta som grund i växthuset.

Marksten av tegel i olika nyanser
Marksten tegel i olika nyanser som golv i växthus

Tegelgolv

Ett växthus med tegelgolv ger en rustik känsla. Med olika nyanser på teglet och olika läggningsmönster kan du skapa ett unikt och vackert golv. Du kan välja att foga det i olika nyanser beroende på vilken stil du är ute efter. Det går också att lägga tegelgolvet utan fog för en ännu mer ”rå” känsla. Tegelgolv är dessutom tåligt och lättskött, enkelt att sopa och tål väta bra. Här kan du se hur Rebecca gjorde när hon valde tegel som golv i växthuset.

Marksten i växthus
Marksten i växthus halvband

Marksten av betong - robust och prisvärt

Många väljer marksten av betong som golv i växthus. Det ger ett hållbart och slitstarkt golv som tål det mesta. Genom att tänka lite kreativt kring hur du lägger markstenen kan du få olika stil på golvet. Lägg ett fint mönster med förskjuten fog eller varför inte ett klassiskt fiskbensmönster? Det finns många färger och former att välja på när det gäller marksten så kombinationsmöjligheterna är oändliga!

Natursten – hållbart och vackert golv i växthuset 

Det finns många fina typer av natursten som passar bra att ha i växthus. Granit, skiffer och Ölandssten är några exempel på natursten. Stenens naturliga skiftningar och strukturerade yta ger ett levande golv som åldras vackert. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du vill utnyttja natursten i växthuset. Välj gärna en sten med ”sträv” eller skrovlig yta så att det inte blir halt inne i växthuset när det blir kondens eller spill av vatten.

Trägolv i växthus
Trägolv - trallgolv i växthus

Trägolv i växthuset 

Att lägga träplankor eller trätrall på golvet i växthuset är fullt möjligt. Det är ett billigt och enkelt alternativ kanske framför allt för den som har ett litet växthus som används till odling. Dock är det en fuktig miljö i växthuset och det är inte optimalt för trä. Undvik att lägga impregnerat virke i växthuset eftersom det innehåller gifter som du inte vill ha intill dina odlingar. Ett alternativ kan vara att tjärbehandla träet för att skydda det mot att murkna. Tänk även på att det kan finnas risk för halka när träet är fuktigt.

Grus eller singel som golv i växthus

Grus / singel – billigt och odlingsanpassat golvmaterial till växthuset 

Ett golv i växthuset av grus eller singel eller en gång av grus i mitten passar kanske bäst i odlingsväxthuset. Dropp och spill av vatten rinner lätt undan. Det är dessutom ett billigt alternativ. Ska du möblera inne i växthuset är det dock inte lika praktiskt och det är svårare att sopa rent. Kombinera gärna med till exempel betongplattor i vissa zoner så blir det mer praktiskt.


Läs även det här

Placering av växthus

Vad som är den bästa placeringen av växthuset på tomten är din trädgård och dess förutsättningar som avgör. Men det finns några generella saker som man kan säga om hur du ska tänka när du planerar...

Grund till växthus

Det finns många sätt att bygga en grund. Vår rekommendation är att använda dig av en oisolerad grund, den är inte lika kostsam som en isolerad grund. Om du tillfälligt vill värma upp ditt växthus...

Fyrkantigt växthus - lusthus i grått

Att använda växthuset som lusthus

Drömmer du om ett glashus i trädgården för umgänge? Vill du använda ditt växthus som lusthus? Det är fullt möjligt! Men kom ihåg att inredningen måste anpassas till växthusets förutsättningar.

Kundservice

Måndag till fredag 09:00 - 17:00

Våra butiker

Bromma

Öppet idag 10:00 - 18:00

Båstad

Öppet idag 10:00 - 18:00

Munkedal

Öppet idag 10:00 - 18:00

Restaurang Gardeners

Öppet idag 10:00 - 16:00 (lunch 11:30-14:30)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, information och erbjudanden direkt till din inkorg.

Beställ katalog!

I vår katalog får du inspiration, tips och idéer om hur du skapar rum i trädgården.