Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Ett år i Emilias växthus

En av de stora fördelarna med växthus är att det förlänger sommaren. Tidigt på hösten känns det fortfarande som högsommar i växthuset, och man kan njuta av värmen också i grådaskigt väder. I det tomatdoftande växthuset har man ingen känsla av att sommaren redan har gått.

Euro Serre Maxi Mur, färg: Antracitgrå, storlek: 18,7 m², växtzon hos Emilia: 2,5
 Färg: Antracitgrå Storlek: 18,7 m2

Jag sopar, rengör och planerar i växthuset. Narcisser och pärlhyacinter uppenbarar sig i krukorna, sedan de första violerna. På våren känner jag att allt det fina ännu ligger framför oss!

Men våren är bara en av fyra årstider – eller fem, om man som jag tycker att julen är en årstid för sig. På ett par år har växthuset förvandlats till en del av hemmet, en del av livet och en särskilt viktig del av trivseln i hemmet och fritiden. Det finns jobb för alla årstider, men växthuset bjuder också på njutningar.

Under våren ska växthuset förberedas inför den nya säsongen i takt med att musöronen slår ut på träden. Då luften blir varmare är det dags att tvätta glasytorna både in- och utvändigt, putsa rännorna och sopa golvet. Utemöblerna tvättas och kuddarna får nya överdrag i glada färger. Under våren fylls krukorna, och pelargonerna som övervintrat inomhus flyttar in efter violerna; snart är det också dags att plantera de skolade plantorna och dahliorna som får skjuta fart i växthusvärmen. I maj är växthuset fyllt av olika slags krukor, men trots det finns det också plats för gäster. I maj njuter vi av de allt längre ljusa kvällarna och firar vårens ankomst.

I mitten av juni är mitt växthus som allra rymligast. Dahliorna har flyttats ut och tomater och chiliplantorna spirar och klättrar upp mot taket. Vi firar långa sköna ljusa sommar-kvällar i växthuset; sommarmys med vännerna är ju det bästa som finns. Barnen som leker och stojar på gården, blomsterkransarna doftar och svalorna ilar över glastaket.


Sommaren är växthusets guldålder, ordagrant, från mor-gon till kväll. Morgonkaffet intas självklart i växthuset, där också distansjobbaren trivs åtminstone en del av dagen. Sent på kvällen är det dags att stänga växthusets dörrar. Dags att fylla vattenkannorna inför morgondagen, kolla att allt är bra och dra en belåten suck. Nästa morgon tar jag min kaffekopp och börjar åter glädja mig åt sommaren och tillväxtens under.

”Då det är som allra bäst är växthuset ett av rummen i hemmet, en del av varje årstid, av både vardag och fest”

En av de stora fördelarna med växthus är att det förlänger sommaren. Tidigt på hösten känns det fortfarande som högsommar i växthuset, och man kan njuta av värmen också i grådaskigt väder. I det tomatdoftande växthuset har man ingen känsla av att sommaren redan har gått. Årstiderna blandas obemärkt både då våren övergår i sommar och då hösten är på antågande. Jag kan ändå inte påstå att stämningen i växthuset är helt i dur då vi kommer in i oktober, det blir nog melankoliska övertoner. Tillväxten blir allt långsammare för att slutligen stanna av helt – då är det dags att skära ned tomaterna, och i stället för att fyllas ska växthuset tömmas och städas.

Jag vill ändå njuta av växthuset också under senhösten och vintern. Blommorna och tomaterna ersätts av barr och callunor, de frodiga krukplanteringarna med ljuslyktor och de glada färggranna textilerna med sobra, naturnära nyan-ser. Växthuset får stämningsbelysning, och glasbyggnaden förvandlas till en jättelik lykta som lyser upp gården och lockar in på en varm glögg eller en kopp ångande choklad. Med den varma muggen i händerna kan man åter drömma sig fram till stunden då det är dags att fylla krukorna med narcisser och hälsa våren välkommen.


Då det är som allra bäst är växthuset ett av rummen i hemmet, en del av varje årstid, av både vardag och fest.

”Jag vill njuta av växthuset också under senhösten och vintern”

Om växthuset Euro-Serre Mur Maxi 4

Ett elegant växthus på mur som passar i alla trädgårdar, du väljer själv vilken mur du vill bygga. Och därmed kan du göra ditt växthus med gammal klassiskt tegel eller putsad mur för ett modernare intryck, valet är ditt!  Den högre muren ger lite mindre insyn och lämpar sig bra vid användning som lusthus. Den lägre muren släpper in mer ljus och passar bäst vid odling. Med generösa storlekar kan du utrusta Maxi 4 med exempelvis såbäddar och hyllor från sortimentet med originaltillbehör. Välj till automatiska fönsteröppnare som öppnar fönsterna när det är varmt, även när du inte är hemma. 

Läs mer här: Växthus Euro-Serre Mur Maxi 4

Växthus på mur
Emilia @emilianuusikuu

Kundservice

Måndag till fredag 09:00 - 17:00

Våra butiker

Bromma

Öppet idag 10:00 - 18:00

Båstad

Öppet idag 10:00 - 18:00

Munkedal

Öppet idag 10:00 - 18:00

Restaurang Gardeners

Öppet idag 10:00 - 16:00 (lunch 11:30-14:30)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, information och erbjudanden direkt till din inkorg.

Beställ katalog!

I vår katalog får du inspiration, tips och idéer om hur du skapar rum i trädgården.