Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Skräddarsytt uterum i Västervik

Vägen slingrar sig genom skogen med de stora, vackra furuträden. Här gick barnen till skolan för länge sedan. Solen tittar fram och huset framför mig ser nästan ut som hämtad ur en sagovärld: stort, ståtligt och helt i vitt – här bor Rebecka med sin familj. I dag är skolan förvandlad till ett drömboende, mitt ute i naturen.

Den gamla skolan i Västervik byggdes på slutet av 1800-talet. När Rebecka och Alexander köpte huset hade det varit i privat ägo ett tag och renoveringsbehovet var stort. – Vi hade gått i hustankar en längre tid men det kändes svårt att vinna i budgivning mot många andra husköpare, berättar Rebecka.

Alexander hade kännedom om den gamla skolan sedan han var liten, hans farbror och kusiner bor på gården bredvid. 2017 åkte de förbi huset som då hade stått tomt i två år. Det kändes direkt att det var något särskilt med huset och Alexander tog kontakt med ägaren. Han ville gärna sälja men poängterade samtidigt att han ville att det skulle ”hamna i rätt händer”. 

– Vi fick tillåtelse att titta på huset och sen gick allt snabbt. Plötsligt var vi husägare, berättar Rebecka. De köpte huset i april 2017 och började direkt med renoveringen för att återskapa den gamla känslan i huset men ändå göra om det till ett boende anpassat för en modern familj. Redan före husköpet hade paret en gemensam dröm om att bygga ett uterum – att kunna släppa in naturen och vara inne även om man är ute. Känna känslan av trädgården fast inne.

– Vi ville ha högt till nock för att få en härlig rymd. Och det var viktigt att det skulle fungera året runt, säger Alexander. Det kändes också väldigt viktigt att uterummet skulle smälta ihop med huset, så sadeltak var ett givet val för att stämma överens med husets karaktär. Alexander byggde själv uterummet, med god hjälp av sin pappa när själva limträsstommen skulla resas.

Den gamla skolbyggnaden har vackra detaljer i snickarglädje och Alexander ville få med samma detaljer på uterummet för att byggnaderna skulle harmoniera. Alexander la ner mycket tid på att göra liknande snickarglädje och han har med stort tålamod mätt ut och gjort mallar för att likna husets snickerier. Utanför uterummet har Alexander byggt ett stort trädäck och en trappa ner till gräsmattan. På trädäcket finns ett stort utekök med en ugn där familjen bakar pizzor. Det är smidigt att ha uteköket så nära intill uterummet, berättar Rebecka. Det som Rebecka är mest nöjd över är den stora tegelväggen mot husväggen.

– Alexander vill absolut ha vitmålad träpanel, men jag var lite envis och ville inte ge med mig. Jag hade sett ett så fint klinker på ett byggvaruhus och visste att det skulle ge helt rätt gammaldags känsla och lite karaktär till uterummet. Och jag är så nöjd!

Köp uterum med sadeltak hos Willab Garden

Sadeltaket ger dig ett luftigt uterum med generös takhöjd och mycket rymd. Med denna modell får du ett uterum som blir mer integrerat med det befintliga huset. Uterummet öppnar upp sig mot naturen åt alla håll när du väljer Sadeltak. På sensommar och höst kan du förstärka takhöjden med belysning - antingen en stor och vid taklampa eller uppåtriktade spotlights som ger dig ett behagligt indirekt ljus.

Kundservice

Måndag till fredag 09:00 - 17:00

Våra butiker

Bromma

Öppet idag 10:00 - 18:00

Båstad

Öppet idag 10:00 - 18:00

Munkedal

Öppet idag 10:00 - 18:00

Restaurang Gardeners

Öppet idag 10:00 - 16:00 (lunch 11:30-14:30)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, information och erbjudanden direkt till din inkorg.

Beställ katalog!

I vår katalog får du inspiration, tips och idéer om hur du skapar rum i trädgården.