Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Skötselråd utemöbler - Rekommendationer och tips

Genom att ta hand om dina utemöbler på rätt sätt får de en längre livslängd. Nedan hittar du våra rekommendationer och tips kring hur du tar hand om dina utemöbler på bästa sätt.

Aluminium

Aluminium är det idag vanligaste materialet för trädgårdsmöbler. Det är lätt och rostar inte. Man kombinerar ofta aluminium med andra material såsom textilen eller konstrotting.

Skötsel: Möbler i aluminium kräver generellt väldigt lite skötsel och underhåll. Rengöres med milt rengöringsmedel och torkas därefter av. Vid vinterförvaring skall det vara torrt och god ventilation

Konstrotting

Är ett material som ofta används på trädgårdsmöbler. Kräver väldigt lite underhåll och flätas för hand på en svetsad aluminiumstomme. Konstrotting är plast som kan finnas i olika sorters tråd, platt, halvrund eller rund samt har olika ytor.

Skötsel: Konstrotting är i det närmaste underhållsfritt. Behöver dock rengöras med ett milt rengöringsmedel och borste eller svamp. Vinterförvars torrt och med god ventilation för att undvika svartmögel. Konstrotting kan påverkas av värme i ett växthus eller uterum. Någon typ av skydd eller gardiner rekommenderas när solen är stark.

Teak

Är ett ädelträdslag som växer i tropiska klimat. Teak är ett fantastiskt material för utemöbler. Teak åldras med åren och blir bara vackrare, har man teak utomhus blir möbeln silvergrå.

Skötsel: Man kan välja att olja teak för att behålla den bruna tonen i träet, detta behöver göras 1-2 gånger per år. Man kan även välja att låta teaken vara obehandlad, den grånar då med tiden och är viktigt att tvätta av den med jämna mellanrum. Detta för att undvika svartmögel och grön påväxt. Teak är ett levande material så det kan uppstå små sprickor eller att någon bräda slår sig. Detta är helt naturligt och en del av charmen med trä. Vid vinterförvaring är det viktigt att möbel är torr och kan andas.

Bambu

Bambu är ett slags snabbväxande gräs som växer i tropiska och tempererade miljöer. Bambu mognar på 4-5 år och kan växa 7 meter per ett år. Ett bra och miljövänligt val för möbler. Bambu grånar med tiden om man har det utomhus.

Skötsel: Bambu utomhus ändrar färg med åren. Man bör placera dessa möbler under tak. Rengör möbeln genom att skura av med såpa och ljummet vatten. Möblerna bör förvaras inomhus under vintersäsongen i ett torrt klimat med god ventilation för att undvika att möbeln möglar.

Textilene

Sitter ofta i sits eller rygg på en möbel tillverkat av en stomme i aluminium. Är ett plastmaterial som fjädrar och är mjukt att sitta på. Textilen är underhållsfritt men kan blekas med tiden.

Skötsel: Rengöres med milt rengöringsmedel och borste/svamp.

Glastopp

Våra glastoppar är tillverkade i tempererat glas som har ett tredimensionellt mönster som bränns ner i glaset. Finns med olika mönster och har god reptålighet.

Skötsel: Rengöres med milt rengöringsmedel och borste/svamp.

Dynor

Alla våra dynor är tillverkade i slitstark polyester eller olefin. Klarar väta bättre än vanliga bomullstyger och har god UV resistans. Dock bleks alla tyger med tiden.

Skötsel: Avtagbar klädsel tvättar man i låg temperatur ( 30 grader ). Till övriga dynor rekommenderar vi textiltvätt. Dynor vinterförvaras torrt och med god ventilation.

Laminat

Högtryckslaminat är ett skivmaterial som består av många skikt papper som beläggs med harts och melamin ( hårdplast ). Detta pressas samman under väldigt högt tryck och Värme. Utmärkt material att använda för bordsskivor. Ett mera folkligt namn för denna produkt är Perstorps-Platta.

Skötsel: Rengöres med milt rengöringsmedel och borste/svamp.

Kundservice

Måndag till fredag 09:00 - 17:00

Våra butiker

Bromma

Öppet idag 10:00 - 14:00

Båstad

Öppet idag 10:00 - 14:00

Munkedal

Öppet idag 10:00 - 14:00

Restaurang Gardeners

Öppet idag 10:00 - 14:00 (lunch 11:00-13:30)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, information och erbjudanden direkt till din inkorg.

Beställ katalog!

I vår katalog får du inspiration, tips och idéer om hur du skapar rum i trädgården.