Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Vinterträdgård – ett vinterbonat uterum

Vinterträdgården är ett härligt extra rum för umgänge, fest eller avslappning året runt. En vinterträdgård är, enligt vår definition, ett vinterisolerat och delvis uppvärmt uterum. Det förlänger säsongen och du kan vara ute fast inne.

Det kan värmas upp till inomhustemperatur sporadiskt även de kallaste vintermånaderna. För att uterummet ska behålla värmen vid uppvärmning så behöver glaspartier och tak ha en högre isolergrad än för ett uterum som bara används under sommarmånaderna. 

Vinterträdgårdens delar

Stomme
Till ditt uterum kan du välja en stomme av limträ eller av aluminium. Limträstommen är inte tilläggsisolerad. Våra isolerade aluminiumstommar har brutna köldbryggor, som ger en mer effektiv isolering.

Väggar/Glaspartier med vinterisolerade glas
Stora glasytor släpper in maximalt med ljus i uterummet. Skjutdörrar gör det smidigt att öppna och stänga mellan uterum och trädgård. Det kan vara bra att komplettera med en panelvägg på någon sida, för insynsskydd eller för att ställa soffan mot till exempel!

Vinterträdgård i vinterlandskap med snö

Taket
Till din vinterträdgård kan du välja ett tak som släpper in ljus antingen ett kanalplasttak eller ett helt genomskinligt glastak. Om du vill ha ett tak med riktigt bra isolering i vinterträdgården bör du välja ett isolerat täckt tak - där vi rekommenderar våra plåttak.

Ventilation
En bra ventilation är viktigt i uterummet bland annat för att undvika imma och kondens. Läs mer om ventilation i uterummet här.

Öppning mot huset
Att öppna upp mellan uterummet och huset är ett smart val. För öppningen bör du välja vinterisolerade fasadpartier med lågt u-värde. Ett isolerat uterum har även fördelen att det skyddar mot solens instrålning vilket ger en behagligare temperatur på sommaren. Willab Gardens olika uterumsmodeller går att få anpassade till olika säsonger där Vinterträdgård och Vinterträdgård Plus är våra bäst isolerade alternativ.

Övervintring av växter i vinterträdgården | Orangeri

Vinterträdgården kan som namnet antyder även användas för att övervintra medelhavsväxter som olivträd, citrusträd och andra frostkänsliga växter. Dessa växter tycker om att ha svalt och ljust under vintervilan men tål inte minusgrader. 

Om du ser framför dig ett grönskande rum att odla i och fylla med växter och blommor är det nog ett orangeri-liknande växthus du drömmer om. Orangeri, i dess ursprungliga betydelse, är egentligen varken en vinterträdgård eller ett växthus som vi definierar det idag, utan snarare en blandning av båda.

Läs mer om orangeri och se våra växthus i orangeri-stil.

Fikonträd i vinterträdgård - orangeri

Kundservice

Måndag till fredag 09:00 - 17:00

Våra butiker

Bromma

Öppet idag 10:00 - 18:00

Båstad

Öppet idag 10:00 - 18:00

Munkedal

Öppet idag 10:00 - 18:00

Restaurang Gardeners

Öppet idag 10:00 - 16:00 (lunch 11:30-14:30)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, information och erbjudanden direkt till din inkorg.

Beställ katalog!

I vår katalog får du inspiration, tips och idéer om hur du skapar rum i trädgården.