Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Pergola på altan

Letar du inspiration för att bygga en pergola på din altan? Den traditionella pergolan är en trädgårdsgång täckt av slingerväxter. En sinnebild av lugn och trädgårdsglädje. Ett minst lika härligt intryck kan skapas med moderna pergolor, där annat än grönska ofta står för den skuggande funktionen. I den här artikeln delar vi med oss av inspiration för dig som vill uppgradera en gammal veranda eller bygga en ny altan med pergola.

Drömmer du om att bygga en pergola på din altan?

Har din altan blivit en onyttjad yta som sällan används? Ge den en uppfräschning med en pergola. Komplettera med krukor fyllda av växter och gör i ordning en sittgrupp eller liknande. Naturligtvis utifrån vad som får plats och vad du är ute efter.

Oavsett hur ditt utrymme ser ut i övrigt så kommer pergolan att rama in det på ett trevligt sätt. Det kan verkligen förändra intrycket av hela huset. Både vad gäller gamla mysiga hus på landet och arkitektritade villor. Samtidigt får du en plats med härlig skugga. En oas för de där sommardagarna när du vill vara utomhus och njuta, men solen är lite för stark att vistas i.

Att montera en pergola kan vara mer eller mindre komplicerat beroende på hur slutresultatet ska bli. När du väljer Willab Garden får du alltid kompletta monteringsanvisningar för att sätta ihop konstruktionens delar och fästa din pergola i altanen.

Pergola på altan
Pergola på altan från Willab Garden

Bilder, inspiration, tips och råd kring pergola

Pergola med segelduk, tak eller utan tak?

Taket är en viktig del av intrycket för hela din pergola. Det kan också vara en avgörande faktor för om du behöver bygglov för att bygga den. Därför rekommenderar vi att du kontaktar din kommun för att fråga vad som gäller för dig. I valet mellan olika takalternativ är det bra att fundera på vilket underhåll du är redo att göra, livslängd på materialet och naturligtvis vilken estetik och funktion du är ute efter.

Låt oss nu gå in på inspiration för olika sorters tak till pergola på altan. Ett tak av bambu eller liknande stråmaterial som rullas ut och fixeras i pergolan ger ett vackert och jordnära intryck när solens strålar silas genom det. Materialet är dock inte särskilt slitstarkt. Om du tar ner taket över vintern kan du förlänga livslängden.

Du kan även använda tyg som tak. Exempelvis solsegel som är relativt kostnadseffektiva. Tyg håller inte jättebra vid väderomslag och vatten kommer troligen samlas i segelduken när det regnar.

Ett hållfast, billigt och funktionellt alternativ är ett tak i korrugerad plast. Det här materialet släpper genom ljus, men dessvärre också värme. Tyvärr kommer plasten åldras, vilket påverkar intrycket med tiden.

Det kanske minst smidiga men mest klassiska alternativet är ett pergolatak av levande växter. Maffiga klätterväxter som skapar skugga i ett uterum ger ett minst sagt häftigt intryck. Till nackdelarna hör att startsträckan är oförutsägbar och kan bli lång innan växterna är tillräckligt stora.

Ett smidigt alternativ är lameller i metall, som kan fjärrstyras för att ge dig just den mängd täckning du är ute efter. Vad sägs om halvskugga under soliga sommarluncher och heltäckande tak när regnmolnen hopar sig? Just den här sortens pergola med tak för altan erbjuder vi på Willab Garden. Den här sortens tak håller sig fint över tid, lämnas framme under vintern utan problem och kräver minimalt underhåll.

Fristående pergola Linear
Fristående pergola i aluminium från Willab Garden

Fristående eller fasadmonterad pergola på befintlig altan?

En fasadmonterad pergola kan vara ett bra alternativ för små och medelstora ytor. På så sätt ramas altanen in och blir inte onödigt förminskad av att delas upp i mindre ”rum”.

Andra gånger kanske du specifikt vill dela upp en stor yta i flera ”rum". Det skapar en hemtrevlig känsla. Om du ska bygga pergola på ett stort trädäck kan en fristående modell därför vara en bra idé. Till exempel kan du sätta en pergola över en sittgrupp.

Vi på Willab Garden har pergolor som kan monteras i fasad eller fristående.

Pergola är det perfekta solskyddet på altanen och trädäcket

En pergola med tak som skapar skugga gör det härligt att vistas utomhus även när det regnar eller är lite för soligt. Nackdelen är att du kanske vill kunna släppa in solen då och då. Kanske har ni olika preferenser vad gäller sol och skugga i familjen.

Vissa moderna pergolor, som de Willab Garden erbjuder, har det bästa av två världar. Våra pergolor har motordrivna tak med lameller, som fungerar ungefär som en persienn. Du kan alltså vinkla upp eller ned lamellerna för att släppa in mer eller mindre sol. När taket är helt stängt är det vattentätt, så du kan sitta under pergolan även när det regnar.

Det perfekta solskyddet på altanen och trädäcket
Pergola med lamelltak från Willab Garden
Pergola Linear med skjutpartier WG 10
Pergola med skjutdörrar i glas från Willab Garden

Pergola med glaspartier - Få ett extra uterum på altanen

Nu börjar vi röra oss allt längre från definitionen av en pergola, men det går naturligtvis att lägga till väggar. På så sätt kan du få till en ordentlig rumskänsla och använda utrymmet under större delar av året. Låt din pergola vara precis som du vill att den ska vara!

Om vi ser till våra egna pergolor så erbjuder vi skjutdörrar i glas som ett tillval. På så sätt kan du skapa ett uterum som enkelt kan öppnas upp eller stängas beroende på hur mycket känsla av inomhus eller utomhus du vill ha.

Förvandla pergolan till en mysig lounge på kvällen
Pergola med LED-belysning från Willab Garden

Förvandla altanen till en lounge på kvällen med en pergola

Inred din altan som en mysig oas där du och de du tycker om kan andas doften av sommarkväll, äta gott och njuta av varandras sällskap. En kopp kvällste mol allena kan också rekommenderas.
Det fina med våra pergolor är som sagt att du kan fälla upp eller ner lamellerna. Kanske vill du se på stjärnorna under klara nätter... Du kan också stänga ute regnet när det behövs. Lägg till indirekt eller direkt LED-belysning som dessutom är dimbar när du beställer pergolan, för ett komplett uterum att loungea i om kvällarna.

Välj en pergola som klarar tunga snölaster

Självklart bör en pergola i Sverige vara anpassad för det intensiva klimatet som råder här – inte minst snön. Vår Pergola Skyline är lite nättare och tål snölaster på max 200 kg/m². Pergola Linear är vår extra robusta variant, som tål upp till 450 kg/m². Det gör Pergola Linear unik på marknaden. Linear är därför perfekt om du bor i de delar av landet där det snöar lite mer.

Oavsett vilken modell du väljer i Willab Gardens utbud får du en pergola som ställer mycket låga krav på underhåll. Du behöver bara tvätta av med vatten och såpa efter vintern. Planerar du anlägga en ny uteplats? Läs vår artikel med tips kring att bygga altan

Nyhet! Smidig och stabil pergola i limträ
Pergola Shade

Pergola i trä - Solskydd på dagen, lounge på kvällen

Att bygga en pergola är ett utmärkt sätt att förbättra din trädgård och skapa ett trevligt utrymme för avkoppling och underhållning.  Pergola i trä är enkla och smidiga att montera, och om du så önskar, levereras allt material grundmålat. Du kan även välja att köpa till färgpaket till din pergola. Limträ klarar tuffa väderförhållande och varken vrider eller kröker sig och skapar en rejäl och stabil pergola som håller länge.Bygglovshjälp för pergola på altanen

Ibland behövs inget bygglov för en pergola, men regelverket är inte helt enkelt. Vi erbjuder tjänsten bygglovshjälp.


Designa din pergola på altan online

Skräddarsy en ritning för att bygga din framtida pergola på en ny eller befintlig altan. Välj en av våra pergolor i första steget. Justera sedan färg, dimensioner, tillval med mera. Allt medan du ser totalpriset på skärmen.

Kundservice

Måndag till fredag 09:00 - 17:00

Våra butiker

Bromma

Öppet idag 10:00 - 18:00

Båstad

Öppet idag 10:00 - 18:00

Munkedal

Öppet idag 10:00 - 18:00

Restaurang Gardeners

Öppet idag 10:00 - 16:00 (lunch 11:30-14:30)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, information och erbjudanden direkt till din inkorg.

Beställ katalog!

I vår katalog får du inspiration, tips och idéer om hur du skapar rum i trädgården.