Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Rum för matglädje och mys

När vårvindarna är kalla och den härliga vårsolen tittar fram går Carl ut i växthuset och lagar mat. Familjens trädgårdsdröm började på ett lite annorlunda sätt och hade varken odling eller växter som det primära fokuset. Det var drömmen om att skapa den perfekta matsalen, där mat och umgänge blir enkelt och naturligt.

Carl och Anna framför sitt växthus

Omgiven av glas åt alla väderstreck står Carl och bakar pizza åt familjen.

– Jag har alltid tyckt att det är kul att baka och laga mat. När jag var på en mat- och vinmässa i Stockholm såg jag den här ugnen som är tillverkad i Portugal. Det uppstod en slags omedelbar kärlek, så vi köpte den där 800 kg tunga ugnen. Sen blev såklart nästa fråga – var ska vi ha ugnen? Så kom idén att bygga ett växt­hus som får bli som ett kombinerat matrum och kök. Där maten är i fokus och till en början hamnade faktiskt växterna lite i bakgrun­den. Så nu använder vi det som vårt vardagsrum, kök och matsal under en stor del av året.

Växthus med pizzaugn

Längre säsong

Ugnen blev startskottet för att skaffa parets första växthus. Carl och Annas lantställe ligger vid havet i Trosa, söder om Stockholm, med perfekt läge för att tillbringa fritiden utomhus och njuta av den härliga naturen. Med ett växthus skapade paret inte bara ett rum för matglädje – utan också en möjlighet att förlänga både säsongen och antal timmar att kunna umgås ute varje dag.

– När solen går ner bakom träden blir det lite kallt under sommar­kvällarna, och det är så tråkigt att behöva gå in. På det här sätten kan kvällarna utomhus bli långa. Och så fick vi med havsutsikten från växt­huset också, förklarar Anna.

Egenodlade kryddor uppdukade i växthuset

Praktiskt med el och vatten

Redan i februari när solen tittar fram kan växthuset användas för utomhusluncher och umgänge. Och det är inte bara Carl och Anna som trivs – växthuset används flitigt av de vuxna döttrarna som gärna hälsar på och umgås och tar med sina vänner för träffar och lite fest.

– Carl gillar att laga mat, jag gillar att äta mat. Så plockar vi fram ett Yatzy och sitter och spelar. Det här rummet är verkligen en plats för att sitta och mysa i. Det blir helt enkelt mindre TV och mer umgänge – helt fantastiskt.

Plats för mys i växthuset

Men det är den härliga maten som är den röda tråden. Allt ifrån helgrillade kycklingar, till pizzor, bröd och ugnsgrönsaker.

– Sen kom vi på att vi kanske skulle ha el här ute och då föll det sig naturligt att dra in vatten också, och det har varit väldigt praktiskt. Det har gjort att vi börjat odla mer här inne. Det har blivit färska örter, melon, tomater och kryddor. Intresset ökar hela tiden och vi försöker odla grönsaker och frukt som vi kan använda i matlagningen. Det är både lyxigt och skönt att kunna sitta och plocka ner lite vindruvor till förrätt med olika ostar, berättar Carl.

– Det känns som vi har tagit ett litet steg till att bli självförsörjande, att odla det som vi kan och tillaga det riktigt gott. Den här investeringen blev nästan som en ny livsstil för oss.

Att paret är nöjda med sitt byggprojekt går inte att undgå. De har fått ett bra ställe att umgås tillsammans, ett ställe att kunna fira midsommar på och ha lite festlig kräftskiva – utan att för den delen störa grannarna. De mysiga kvällarna lockar såklart även till umgänge med grannarna! De kommer mer än gärna över och umgås över ett glas rosé. Det blir så naturligt och enkelt.

Inne i växthuset står pizzaugnen ståtligt

– Med Willab Gardens webtjänst kunde vi enkelt rita och välja mellan olika tillbehör och varianter. Det var verkligen jättebra. Vi hade bara ritat in en dubbeldörr till en början, men sen fick vi hjälp av personalen som tipsade om ytterligare en för att få genom­drag. Det hade vi aldrig kommit på själv. Har man inte byggt eller haft ett växthus tidigare så vet man inte så mycket. De kom med väldigt bra tips. Urvalet av färger var också jättebra. Nu blev det att vi valde ett rött växthus som gick i linje med vår faluröda stuga och det funkade både med lister och profiler.

– Framför allt är vi glada att vi valde ett lite större växthus än vad vi tänkt från början. Så att vi verkligen får plats för umgänge, matlagning och växter.

Om växthuset Euro-Serre Maxi 4 på mur

Ett elegant växthus på mur som passar i alla trädgårdar, du väljer själv vilken mur du vill bygga. Och därmed kan du göra ditt växthus med gammal klassiskt tegel eller putsad mur för ett modernare intryck, valet är ditt!  Den högre muren ger lite mindre insyn och lämpar sig bra vid användning som lusthus. Den lägre muren släpper in mer ljus och passar bäst vid odling. Med generösa storlekar kan du utrusta Maxi 4 med exempelvis såbäddar och hyllor från sortimentet med originaltillbehör. Välj till automatiska fönsteröppnare som öppnar fönsterna när det är varmt, även när du inte är hemma.
Läs mer här: Växthus Euro-Serre Mur Maxi 4

Växthus på mur