Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Från rivningsprojekt till DIY-idyll

Mille och hennes familj valde bort ett färdigrenoverat boende för ett rivningsobjekt som ingen ville ha. Drömmen om charmigt sneda vinklar, större ytor för barnen och en plats där kreativiteten kunde få spira fick dem att falla för traktens billigaste fastighet. När vi stiger på förstår vi varför.

Familj bland odlingsbäddar utanför sitt svarta Green Room Elegant växthus

Det finns en stark “gör-det-själv”-anda

Strax utanför Jylländska Vejle, mellan ett industriområde och en motorväg, slutar en grusväg i en idyll. En gammaldags, trelängad gård ligger omsluten av ett stort parti med skir bokskog, och i förgrunden sveper blicken över en riktig sagoträdgård. En gårdslänga är prydd med stora, moderna industrifönster som leder ut till ett rejält trädäck, och bredvid står ett hönshus som mer påminner om en herrgård i miniatyr. Över den stenlagda gårdsplanen kommer en liten vit hund traskande ner mot trädgården. Här har ena delen lämnats vildvuxen och romantisk, med ängsytor och en liten sjö med skogen som kuliss, och den andra delen har stenlagts med olika rum och platser för umgänge. En pergola av det modernare slaget tittar fram bakom flera enorma blomsterbäddar i putsad betong, och centrerat, som kronan på verket, ståtar ett enormt växthus på hela 24 m2. 

– Visst är det härligt? Jag har i stort sett monterat ihop hela växthuset själv, så det sparade vi mycket pengar på, säger Mille.

Hennes man och hennes far hjälpte henne med att få de övre, tunga aluminiumbalkarna på plats, resten fixade hon på egen hand. Det är tydligt att det finns en stark “gör-det-själv”-anda som genomsyrar det mesta i familjens husprojekt, och att det är Mille som håller i taktpinnen.

Familj samlad för odling och umgänge i ett svart murväxthus.

Mycket har hänt på kort tid

Tre år har gått sedan familjen köpte den så gott som utdömda lantgården nära Vejle, och på denna korta tid har det hänt mycket. Boningshusen har förstärkts, renoverats och fått en ny fasad. Gårdsplanen har stenlagts, ett trädäck har hittat sin plats med utsikt över den lilla sjön, och den gamla ladugården har förvandlats till en festlokal som hyrs ut för festliga tillfällen. Trädgården är fortfarande under uppbyggnad, men redan från början fanns en dröm om att ett växthus skulle få göra entré.

– Vi hade en tanke om att skapa ett extra vardagsrum i trädgården, ett ställe där vi alltid kunde njuta, oavsett väder, fortsätter Mille.

Växthuset är byggt på mur och rymmer både ett matbord stort nog för hela familjen och en dagbädd där man kan sova middag eller lyssna på en ljudbok. Längs ena väggen och i krukor på golvet prunkar gröna växter i olika storlekar, och om kvällarna sprider en modern taklampa och en stämningsfull ljusslinga ett mysigt sken. Hela platsen andas lugn och harmoni.

Växthuset är ett svart Green Room Elegant på 23,9 m2 med gott om plats för både odling och umgänge.
Matbord och soffa inuti ett svart Green Room  Elegant växthus.

En dröm att odla egna grönsaker

Utanför växthuset står sex enorma odlingsbäddar av betong. Mille anlitade en hantverkare som visade henne hur hon skulle gå till väga för att bygga den första, och de nästa fem tillverkade hon själv. Det är så hon jobbar.

– "Jag tycker inte att man ska vara rädd för att ta sig an det man inte har provat förut. Det är otroligt tillfredsställande när man väl klarar det."

Nästa steg i trädgården blir att anlägga en stor köksträdgård. Mille och hennes man är båda utbildade hemkunskapslärare från början, och det är något av en dröm att kunna odla sina egna grönsaker och örter och inte minst att lära sina tre barn om var maten kommer ifrån.

Mor och dotter vid grönskan i odlingsbäddarna utanför sitt svarta Green Room Elegant, murväxthus.

Vill aldrig bli färdig

Något av det allra bästa med att ha flyttat ut till den lilla oasen i skogen har varit den frihet som familjen nu har fått. Här kan barnen springa fritt på stora ytor, vara högljudda utan att störa grannarna, och inte heller finns det någon trafik att akta sig för. Dessutom är platsen som gjord för kreativa projekt och drömmar, något som passar denna påhittiga familj som handen i handsken.

– Man brukar säga att om man har en gård så blir man aldrig färdig.

Det passar oss perfekt, för då kommer vi inte till en punkt där vi tänker: Vad ska vi göra härnäst? Vi älskar att skapa och komma på nya projekt, och det är något som vi kommer att kunna fortsätta länge med här på gården, drömmer Mille.

Se mer av Mille och hennes projekt på instagram @familiehaven
Odlingsbäddar på baksidan av ett svart Green Room Elegant.

Växthus på mur

Växthus på mur ger ett klassiskt intryck och växthuset får karaktär. Ett vackert murväxthus ger trädgården en oslagbar ombonad känsla. Muren kan varieras in i det oändliga för att passa den stil du är ute efter – rustikt och lantligt med handslaget gammalt tegel eller modernt med en putsad, slät mur. Växthus på mur passar också utmärkt att använda som orangeri.

Muren hjälper till att jämna ut temperaturen i växthuset eftersom den lagrar värme under dagen och jämnar ut temperaturen i växthuset över dygnet. Här har vi samlat våra murväxthus.