Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

En vacker uteplats

Att jag älskar trädgård och uteliv har nog inte riktigt gått någon förbi av er som följer mig på bloggen och instagram. Men även om jag gärna spenderar många timmar i trädgårdslanden med att rensa ogräs, odla och skördar så är jag däremellan väldigt lat i trädgården. Någon timmes jobb kräver en kaffe eller två på en skön sittplats. Så att man kan njuta och beskåda det man har gjort, eller ta och funderar över något som kanske inte blev så bra!

Uteplats hemma hos vår bloggare Hanna.
Uteplats med många gröna växter en solig sommardag.

Men hur gör man då om man vill skapa en ny uteplats och få den riktigt bra och genomtänkt? Jag ger dig några tips! Jag har därför många uteplatser i min trädgård, vissa större och vissa mindre. Vissa uteplatser hittar man rätt naturligt i en trädgård. De ligger såklart oftast nära huset, i ett soligt läge där man kan njuta av en härlig sommarkväll.

Tänk på golv, väggar och tak! Precis som när du renoverar inomhus så är dessa tre sakerna superviktiga för att få en uteplats som känns mysig att vara på.

Flera golvtyper att välja mellan på uteplatsen

Golvet brukar vara det allra lättaste, oftast väljer man någon form trall eller sten. Det finns ett stort utbud från den klassiska impregnerade trallen, till mera underhållsfri komposittrall, till en klassisk betongsten. Valen, liksom smaken är oändliga, så välj det som passar dig bäst!

Uteplats med glasräcke och komposittrall från Willab Garden.
Uteplats med glasräcke och komposittrall.

Rama in uteplatsen med väggar

Det som brukar vara lite svårare, det är det här med väggarna. Väggar på en uteplats behövs för att man ska få en bra rumskänsla och inte känna sig ”blottad” där man sitter. Framförallt om du anlägger en uteplats på en öppen yta är detta jätteviktigt. Väggarna kan variera i höjd, och behöver inte vara särskilt höga, men gör mycket för helheten. Vill man ha en så ”osynlig” vägg som möjligt så är altanräcke ett bra alternativ. Det skapar rumskänsla, utan att ta av utsikten!

Kreativa lösningar för tak över uteplatsen

Taket på din uteplats behöver inte alltid vara för att skydda dig från ett friskt sommarregn utan kan bestå av ett träd som skuggar, ett parasoll, eller klättrande växter på en pergola. Taket är nog så viktigt!

Har du tänkt till ordentligt kring dessa tre grundstenarna när du planerar din uteplats, stor som liten, så har du en bra förutsättning att skapa en mysig plats att vara på i många år framöver! Så gå nu ut i trädgården och hitta sommarens nya uteplats – eller ta en funderare på om din nuvarande altan har bra golv, väggar och tak!

Pergola i trä byggd av Hanna - Blogg Hannas inredning
Svartlaserad pergola i trä på en uteplats i trädgård.
Uteplats med pergola i aluminium från Willab Garden.
Uteplats med pergola i aluminium från Willab Garden.

Hanna tipsar!

Fem fina sätt att rama in uteplatsen: 

  1. Häck 
  2. Glasräcke
  3. Staket
  4. Rabatt med lite högre växtlighet
  5. Större krukor