Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Om limträstommar

Willab Garden tillverkar uterumsstommarna av svenskt kvalitetslimträ. Just limträ ger möjlighet till smäckrare konstruktioner, då det har högre hållfasthet än vanligt konstruktionsvirke.

Exaktkapad och grundmålad limträstomme hos en kund.

För byggnads- och konstruktionsvirke bestäms hållfastheten hos en enskild regel eller planka av det svagaste snittet, t. ex. vid en fingerskarv eller en stor kvist. Men balkar, reglar och stolpar av limträ är både styvare och starkare än vanligt virke i samma dimensioner.

Vad är limträ?

Limträ är precis som det låter ett antal trälameller, sammanbundna med lim som blir till ett starkt, styvt och samtidigt flexibelt och anpassningsbart byggmaterial. Fiberriktningen i lamellerna går parallellt med längden hos elementen. Tjockleken hos en lamell är i Sverige 45 mm för vanliga raka element. SS-EN 14080:2013 och anges i de olika GL-klasserna, som alltid är stämplat på virket. GL-klasserna är följande: GL28cs, GL28hs, GL30c och GL30h.

Eftersom limträ är ett naturmaterial så kan vissa estetiska avvikelser förekomma. Mindre kådlåpor, mindre kvisthål, mindre urslag samt mindre limfläckar får förekomma, men i begränsad omfattning. Dessa avvikelser kan lätt åtgärdas med spackel. Till våra målade stommar rekommenderar vi Dana lim, lättviktsfiller 628 och till våra obehandlade stommar rekommenderas AkzoNobel Plastiskt trä/Natur 4440. Dessa kan även användas för att dölja skruvinfästningar. För att minska genomslag av kåda rekommenderar vi att behandla stommen med Alcro kvistlack.

Om limträ blivit fuktigt måste det ges möjlighet att torka ut långsamt för att motverka uppkomst av sprickor. Det är dock normalt att sprickor kan uppstå av den uttorkning som limträet utsätts för under byggnadens första år."

Svenskt limträ.

Limträstommar i standardmodeller som kan specialanpassas

Willab Gardens limträstommar kan beställas med olika mycket tillkapning gjort från början samt grundmålat.

  • Okapat
  • Exaktkapat
  • Delkapat


Limträstommarna levereras kompletta med beslag och skruvar för montering av själva stommen. Skruv och beslag för fastsättning/anslutning till golv och fasad ingår ej. Monteringsanvisning medföljer varje byggsats.

Okapad stomme

Ett alternativ för dig som behöver anpassa stommens mått. Limträbalkar och stolpar kommer med en viss överlängd, vilket också gör det möjligt att specialanpassa stommen. En okapad stomme kräver mer sågarbete och tid på byggplatsen. Önskar du en specifik överlängd på balkar ta upp detta med din säljare vid offertförfrågan eller orderläggning.

Exaktkapad stomme

En exaktkapad stomme är det klart enklaste alternativet. Du sparar tid, då stommen är i stort sett monteringsklar vid leveransen. Alla limträbalkar kommer exaktkapade och stolparna är hakade för enklast möjliga montage. Det är endast en del lister, reglar och eventuell panel som du själv passar till på plats. Detta gör att du sparar mycket sågarbete, du vinner tid och får snygga snitt på alla sågade ytor. Anlitar du en snickare för att bygga ditt uterum sparas merkostnaden för exaktkapad stomme snabbt in. Snickaren slipper lägga tid på att mäta och såga, utan kan i stället börja montera stommen direkt! Brutet hörn till våra standardstommar levereras alltid exaktkapat.

Delkapad stomme

Du kan få många av våra limträstommar delkapade vilket innebär att vissa detaljer lämnas okapade. Detta kan vara praktiskt när vissa detaljer måste anpassas på plats. Utöver det okapade limträet så är det endast en del lister, reglar och eventuell panel som du själv passar till på plats.

Grundmålad stomme

Med en grundmålad stomme från Willab Garden sparar du bearbetningstid, jämfört med att göra detta på byggplatsen. Grundmålning erbjuds till alla våra limträstommar (Inbyggda reglar i panelvägg, baksida panelbräda samt vädringslucka grundmålas ej). I slutändan får du ett bättre resultat med en jämn grundmålning (Ultra pro 30 Tikkurila) samt oljat ändträ (Tikkurila priming oil) på stolparna mot grunden. Vi rekommenderar att slutmålning sker inom 6 månader efter mottagen leverans. Läs mer om grundmålning här. 

Grundmålat limträ.

Snözoner

När det gäller våra kompletta uterum, anger vi vilken snözon rummet maximalt klarar. Om du vill bygga ett uterum som avviker från våra standardrum, ta kontakt med våra säljare, så hjälper de till med dimensioneringen av din stomme (gäller vid köp av en komplett stomme). Viktiga parametrar som bestämmer dimensioneringen av uterummet är bland annat rummets djup och största öppningsbredd.

Fördelar med limträ

  • Styrkan – i förhållande till sin vikt är limträ ett av de starkaste konstruktionsmaterialen
  • Skönheten – limträ är miljöskapande produkter och används därför gärna av arkitekter
  • Formstabiliteten – limträ varken vrider eller kröker sig
  • Lättbearbetat – limträ kan bearbetas med såväl enkla handverktyg som med maskinella verktyg.
  • Limträ kan ytbehandlas på samma sätt som vanligt trä. 

    Källa: "Limträguide" från Svenskt Limträ. 

Allt vårt limträ är FSC-certifierat

FSC, Forest Stewardship Council är en internationell, oberoende och ideell organisation som certifierar skogsbruk som uppfyller bestämda sociala, ekologiska och ekonomiska krav. För att virket ska kunna följas från skog till konsument måste varje företag som förädlar råvaran ha ett så kallat spårbarhetscertifikat (CoC). All hantering av FSC-produkter måste dokumenteras och företaget kontrolleras varje år av oberoende certifierare. Märkningen gör det möjligt för allt från köpare, förädlingsföretag till konsumenter, att välja skogsprodukter som kommer från ansvarsfullt brukade skogar.

Kundservice

Måndag till fredag 09:00 - 17:00

Våra butiker

Bromma

Öppet idag 10:00 - 14:00

Båstad

Öppet idag 10:00 - 14:00

Munkedal

Öppet idag 10:00 - 14:00

Restaurang Gardeners

Öppet idag 10:00 - 14:00 (lunch 11:00-13:30)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, information och erbjudanden direkt till din inkorg.

Beställ katalog!

I vår katalog får du inspiration, tips och idéer om hur du skapar rum i trädgården.