Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Bygga altan och uteplats

Är det dags att bygga altan? Det finns flera tillvägagångssätt och man behöver inte alltid gräva ner plintar för att bygga en stomme. Många trädgårdar är relativt plana och då finns det ingen anledning att gräva ner plintar för att utjämna höjdskillnader. Vilket tillvägagångssätt man än väljer, så gäller det göra ett göra ett grundligt markarbete så att grunden blir dränerad och stabil att bygga på. I vårt exempel bygger vi ett friliggande altandäck med komposittrall som exempelvis kan ligga utanför ett växthus eller ett orangeri. Altandäcket byggs utan plintar och i stället är underlaget makadam och betongplattor.

Hur ska altanen användas?

Mät upp platsen där du tänkt att trädäcket ska placeras. Slå ner träkäppar eller armeringsjärn i hörnen av ytan och dra exempelvis murarsnöre mellan dem. Innan du kryssmäter din yta rekommenderar vi att du placerar ut ett möblemang, krukor, växter eller vad nu tänkt dig att du vill få plats med på ditt nya trädäck. Känns ytan tillräcklig, så är det dags att kryssmäta, dvs mäta diagonalen från hörn till hörn för att se så att måtten stämmer.

Komposittrall och altanräcke från Willab Garden
Komposittrall och altanräcke från Willab Garden

Det viktiga grundarbetet

Nu är det dags att börja med grunden. Trädäcket behöver ett fast och dränerat underlag för att förhindra fukt underifrån och för att undvika vegetation under konstruktionen. Börja med att gräva bort gräsmattan och all matjord. Lägg ut en fiberduk i botten innan du fyller upp med makadam. Fiberduken gör det svårare för underliggande vegetation att få fäste och ser till att jord och makadam inte blandas.

Makadam är krossad sten som inte är tjälskjutande eller kapillärbrytande och används med fördel under betongplattor. Lite förenklat är det ett väldrenarat material som inte binder vatten och då bildas det heller inte tjäle. Fyll utgrävningen med makadam och packa den väl för att skapa ett stabilt och dränerande bärlager. För att undvika sättningar används med fördel en vibratorplatta (padda). Lägg ut en fiberduk på bärlagret för att förhindra vegetation under uteplatsen.

Är ytan plan kan du fördela betongplattorna på fiberduken. Behöver du justera jämnheten kan du lägga på några centimeter med stenmjöl och raka ut det jämnt över ytan. Vattna med mjuk stråle så att stenmjölet sätter sig och komprimera det igen med vibratorplattan. Fyll på med stenmjöl vid behov och använd sedan en rätskiva eller en regel för att dra av ytan så att den blir jämn.

Börja bygg din altan

Placera ut betongplattorna och kontrollera att underlaget är vågrätt. Justera eventuellt betongplattorna med hjälp av en gummiklubba. Placera en bit syllpapp på varje betongplatta för att förhindra fuktvandring till reglarna. Placera reglarna parallellt, med ett rekommenderat cc-mått av 35 cm, på betongplattorna och använd ett vattenpass för att säkerställa att allt är rakt. Vi rekommenderar ett regelavstånd på 35 cm eftersom vi använder oss komposittrall. Det är även viktigt att tänka att ha en luftspasallt på minst 15 cm under komposittrallen för att få bra luftcirkulation. Är du osäker på vilken typ av regler eller vilken dimension du ska använda, så hittar du mer information kring det på exempelvis byggbeskrivningar.se

Nu är du redo för att börja lägga din komposittrall. Komposittrall i träkomposit är ett material som både ser ut och känns som trä och görs av en blandning av träfiber och plast. Vår underhållsfria komposittrall tillverkas av återvunnen polyetenplast och träfiber - fritt från gifter och 100% återvinningsbart.

Komposittrall från Willab Garden

Här hittar du vårt utbud av komposittrall. När du bestämt dig för vår underhållsfria trall kan du använda Altanguiden för att beställa komposittrall för din angivna yta. Vem vet, du kanske även vill beställa ett altanräcke i glas för snygg inramning?

Pergola från Willab Garden

Letar du efter en modern Pergola till din altan? Vi har pergola i lackerad aluminium som passar dig som söker efter en stark och i princip underhållsfri konstruktion. Vår pergola har fjärstyrda lameller i taket vilket gör att du själv kan bestämma hur mycket sol du vill få in. Här hittar du vårt utbud av pergola.


Bygg din altan i Altanguiden

Designa din altan online

Skräddarsy ritningen för att bygga din framtida altan. Börja med att välja vilken form du önskar på din nya altan. Justera sedan färg, dimensioner, tillval med mera. Allt medan du ser totalpriset på skärmen.

Komposittrall från Willab Garden

Köp komposittrall

Kompositrall passar i alla typer av utemiljöer där du vill ha ett snyggt och lättskött utomhusgolv med naturtrogen träkänsla och hög komfort.